08. 06 2022

Kirjallinen kysymys kukkotipujen tappamisesta

Eduskunnan puhemiehelle

Suomessa tapetaan vuosittain yli miljoona kukkotipua, koska niille ei ole käyttöä munijakanojen tuotannossa. Tiput lopetetaan kuoriutumisen ja sukupuolilajittelun jälkeen yleensä hiilidioksidilla. Muita lain sallimia tapoja ovat mekaaniset menetelmät kuten maserointi eli eläimen murskaaminen teloilla tai leikkaavilla terillä sekä sähköllä toimivat tainnutusmenetelmät.

Kaikki edellä mainitut tavat saattavat aiheuttaa kuoleman tuskallisesti. Hiilidioksidikaasun hengittäminen on kivuliasta ja stressaavaa, eikä kuolema tapahdu välittömästi. Murskain ja sähköisku voivat aiheuttaa vähemmän kärsimystä – mutta vain, jos tekniikkaa toimii oikein. Olennaista on, tuhoutuuko kananpojan pää ja tuntoisuus välittömästi.

Saksassa liittovaltion hallinto-oikeus on todennut, että eläinten hyvinvointi painaa enemmän kuin tuottajien taloudelliset intressit. Saksa onkin alkanut määrittää sukupuolen munasta jo ennen kuoriutumista ja vuonna 2024 tarkoitus on kieltää munien tuhoaminen kuudennen haudontapäivän jälkeen. (Nykytiedon perusteella kanan alkio ei tunne kipua ennen seitsemättä haudontapäivää, mutta sen jälkeen alkio voi jo olla tuntoinen.) Myös Ranskassa on päätetty kieltää kukkotipujen teurastus ensi vuoden alusta lähtien. Sekä Saksassa että Ranskassa siirtymään onkin tuettu julkisella rahoituksella.

Sukupuolen määrittämiseen ennen kuoriutumista on useita eri teknologioita ja tunnistustavat kehittyvät nopeasti. Yksi tunnistustavoista toimii poraamalla kuoreen reikä ja valaisemalla nestettä lasersäteellä, jolloin alkion verisuonet sirottavat valoa eri tavoin riippuen sen sukupuolesta. Toinen tapa on ottaa munasta nestettä, josta voidaan määrittää alkion sukupuoli. Vastikään on kehitetty myös tekniikoita, joissa kuoreen ei tarvitse tehdä reikää lainkaan, vaan kuvaus tapahtuu sen läpi.

Sukupuolen munasta määrittämisen vaikutuksista tuotantokustannuksiin on esitetty useita erilaisia arvioita. Esimerkiksi saksalaisissa tutkimuksissa on todettu, että nestettä munasta ottamalla toimiva sukupuolen tunnistaminen lisää tuottajan kustannuksia 12 prosenttia. Arviossa on huomioitu, että sukupuolen tunnistus itsessään vähentää sekä prosessista syntyvän jätteen määrää että munantuottajien kustannuksia työvoiman ja hautomisprosessin osalta, mikä laskee kustannuksia.[i][ii]

Ranskassa kananmunantuottajat ovat arvioineet, että uuden teknologian käyttöönotto saattaa jopa tuplata tuottajien kustannukset.[iii] Toisaalta laitevalmistajat ovat luvanneet Ranskan markkinoille laitteita, jotka nostaisivat kuuden munan kennon hintaa vain noin viisi senttiä. Saksalainen teknologiaa kehittävä yritys Respeggt GmbH on päätynyt samansuuntaisiin arvioihin. [iv] Yritys on kehittänyt liiketoimintamallin, jossa hautomoiden kustannukset siirretään tuotantoketjun muille tasoille, jolloin kustannukset eivät vaikuttaisi suoraan kuluttajahintoihin.

Saksa ja Ranska ovat osoittaneet, että kukkotipujen massateurastukselle on olemassa realistisia vaihtoehtoja. On aina kyseenalaista tuottaa eläimille kärsimystä, mutta erityisen ongelmallista se on tilanteessa, jossa munantuotanto on mahdollista järjestää myös toisin.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän / esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä kukkotipujen tappamisen lopettamiseksi munien tuotannossa?

Helsingissä 8.6.2022
Anna Kontula

 

[i] Z.H.Zhu et al. (2021). Nondestructive identification for gender of chicken eggs based on GA-BPNN with double hidden layers. Journal of Applied Poultry Research. https://doi.org/10.1016/j.japr.2021.100203

[ii] A. Weissmann et all. (2014). In ovo-gender identification in laying hen hybrids: Effects on hatching and production performance. Europ.Poult.Sci. https://doi.org/10.1399/eps.2014.25

[iii] Euractive (2022). https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/french-egg-industry-backs-chick-culling-ban-calls-for-eu-wide-extension/

[iv] The Connexion (2021). https://www.connexionfrance.com/article/French-news/French-technology-detects-egg-embryo-sex-to-save-killing-male-chicks

 

 

One thought on “Kirjallinen kysymys kukkotipujen tappamisesta

  1. Kannatetaan. Turha kärsimys kiellettävä. En ole vegaani (mutta niukistelen lihan syönnissä) joten ainakin tuota voin vaatia olematta tekopyhä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.