05. 11 2022

Tuki Iranin mielenosoittajille

Puheenvuoro Iranin mielenosoittajien tueksi järjestetyssä tapahtumassa Tampereen Keskustorilla 5.11.

 

Hyvät ystävät

Iranin tapahtumat osoittavat jälleen kerran, ettei vapaus tule ilmaiseksi.

Aina on ihmisiä, jotka uskovat väkivaltaan, kontrolliin ja alistamiseen – jotka katsovat olevansa oikeutettuja päättämään muiden edestä, miten pukeutua, ketä rakastaa, mitä ajatella ja kenellä on lupa elää.

Aina on kuitenkin myös niitä, joiden mielestä tämä ei ole oikein. Ihmisiä, jotka ovat valmiita taistelemaan vapauden ja ihmisten yhtäläisen arvon puolesta.

Nyt tätä kamppailua käydään Iranissa.

 

Hyvät ystävät,

valitettavan usein on vapaus ostettava verellä. Niin myös Iranissa.

Tämän syksyn mielenosoituksissa on jo kuollut satoja, joukossa myös lapsia. Pidätetyt lasketaan tuhansissa.

Mielenosoittajien kohtelu on suoraa jatkumoa viranomaisten toimintakulttuurille, jota leimaavat oikeusturvan halveksunta, epäselvät vankilakuolemat sekä satojen poliittisten vastustajien teloitukset terrorismisyytösten varjolla.

 

Hyvät ystävät,

vapaus ostetaan kuitenkin aina myös solidaarisuudella. Kun ihmiset tekevät yhteistyötä ja tukevat toisiaan, ei pahinkaan hirmuhallinto kestä loputtomiin.

Tiedän, että me täällä 2000-luvun Suomessa emme aseta itseämme alttiiksi samalla tavoin kuin Iranin mielenosoittajat. Emme ehkä voi edes kuvitella sitä rohkeuden ja päättäväisyyden määrää, jota taistelu vapaudesta heiltä vaatii.

Silti on tärkeää, että kokoonnumme ilmaisemaan solidaarisuutemme täällä Tampereella, kuten tekevät ihmiset myös Berliinissä, Lontoossa, Tokiossa ja sadoilla muilla paikkakunnilla ympäri maailman.

Iranin mielenosoittajat eivät ole yksin, vaikka ovat kaukana meistä. Heidän huutonsa kuullaan, vaikka hallinto yrittää sulkea tiedotuskanavat.

He eivät muuta näkymättömiksi, jos kannamme heitä sydämissämme.

Nainen, elämä, vapaus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.