06. 12 2022

On paremman päihdepolitiikan aika

Kunnan tärkein tehtävä on asukkaiden hyvinvoinnista huolehtiminen.

 

Eikä siinä oikein voi onnistua ilman harkittua päihdepolitiikkaa.

 

Suomessa nimittäin on puoli miljoonaa alkoholin ongelmakäyttäjää. Nuorten huumekuolemissa olemme Euroopan kärkeä. Jokainen päihteisiin kompasteleva vaikuttaa tietysti myös lähipiiriinsä.

 

Samaan aikaan päihteet ovat monille arvokas osa ruoka- tai juhlakulttuuria. Siksi kieltolait eivät toimi. Nykyään panostetaankin haittojen vähentämiseen: että käyttö yhä harvemmin karkaisi käsistä ja hoitoon pääsee.

 

Jälkimmäisen osalta ei Valkeakoski voi paukutella henkseleitä. ”Matalan kynnyksen” palveluikseen se kutsuu a-klinikkaa, jossa ilman ajanvarausta voi asioida vain yhden tunnin arkipäivisin.

 

Päihdekuntoutusjakso on lottovoitto. Tänä vuonna päätöksen on saanut kolme henkilöä. Näin isossa pitäjässä se on hirveän pieni luku.

 

Ensi vuoden alusta lähtien nämä palvelut siirtyvät hyvinvointialueille. Toivotaan, että tilanne saadaan siellä kuntoon.

 

Ehkäisevästä päihdetyöstä Valkeakoski sen sijaan huolehtii jatkossakin.

 

Nykyinen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma painottuu liikaa julkisen sektorin työntekijöiden valmiuksiin kohdata päihdeongelmia. Se on tärkeää, mutta ei riitä. Pitäisi myös miettiä, miten järjestökentän potentiaali saataisiin parhaiten käyttöön.

 

Lisäksi suunnitelmassa etsivää työtä suunnataan vain nuoriin. Ikäihmisten päihderiskejä tai kokemusasiantuntijoiden käyttöä ei pohdita lainkaan.

 

Valkeakoskella olisi nyt hyvä paikka nostaa kunnianhimon tasoa, omien asukkaidensa tähden.

(Kirjoitettu Valkeakosken Sanomille 8.12.2022)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.